sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Seinää nousee ja valu lähestyy

Viikko on mennyt melkoisessa myllerryksessä. Omat päivätyöt on vienyt minua ympäri Suomea ja huonosti on päässyt tähän projektiin mukaan paneutumaan. Nyt viikonloppu vedettiin aamusta pimeän tuloon asti jotta tiistaina tehtävä valu olisi mahdollista.

Triploja olemme nostaneet jo lähelle 1,5m:n valukorkeutta mutta MH200 harkkoseinän nosto alkaa olemaan melko painajaismaista kun piha on vielä anturakorossa ja pitäisi 24kg:n harkot ponnistaa ensin telineelle ja siitä pään korkeudelle pystyterästen takia.

Linjapukki
Lauantaina pääsimme tekemään ovien ja ikkunoiden apukarmeja, joihin sitten ikkunat ja ovet kiinnitetään. Muuten joutuisi proppaamaan suoraan betoniin, tällä tavalla ikkunat saadaan "puutalo" tyyliin karmiruuveilla kiinni ja uretaanit väliin.

Ulko-oven apukarmi.
Painekyllästetystä laudasta tehtynä kestää hyvin kosteutta ennen valua ja valun aikana. Laudan leveys on sama kuin triplon valutilan leveys jolloin ei tarvita mitään tiivistyksiä pitämään valu oikealla puolen karmia. Samoista apukarmeista kiinnitämme myös valunaikaiset tuet seinää varten. Triplot jätetään tarkoituksella hiukan yli apukarmeista jolloin työvaraa on hiukan enemmän. Triplot muotoillaan jälkeenpäin oikeisiin mittoihin. Nopeaa kun ei tarvitse mittailla jokaista palaa tarkalleen vaan voi "läiskiä" eri mittaisia "jämäpaloja".


Näkymä eteisestä ulos ulko-oven kohdalta.

 Yksi mikä aiheutti taas päänvaivaa oli apukarmien mitoitus suhteessa lattian korkoon. Yksinkertaisia juttuja mutta kun ekaa kertaa tekee näitä niin yksinkertaisistakin kysymyksistä saa vaikeita. Päädyimme ratkaisuun jossa valmis lattiavalu ilman laattoja on sama kuin oven karmin alareuna, jolloin oven kynnys jää upoksiin pintamateriaalin paksuuden verran. Voi olla että taas mennään metsään mutta ei kaikkea voi tietää ja mietitään niitä sitten jos tulee tulevaisuudessa ongelmia.

Yritän saada maatäyttöjä alkavalle viikolle jotta työskentely helpottuisi. Kuten kuvastakin näkee niin korkeusero alkaa olemaan melkoinen, metri sokkelia + antura.
Alkaa kaipaamaan jo maatäyttöjä
 Katoksen pilareiden tekoon olimme jo miettineet moneen kertaan helpointa/fiksuinta ratkaisua. Harkoista emme halunneet lähteä moisia tekemään anturasta asti joten pähkäilimme jonkinlaista muottia. Ojarumpua löytyy vielä tontilta joten miksei sitä voisi ainakin kokeilla. Pätkät rumpuja pystyyn tukien kanssa ja raudat sisään ylijääneellä juotosbetonilla maustettuna. Sitten rälläkällä rumpu halki ja sieltähän paljastui oikein mainoa pilari. Pientä aaltoilevaa pintaa tulee johtuen ojarummussa olevista samanmoisista kuviosta mutta uskon että helpolla tasoituksella nämä saadaan piiloon. Kokeillaan jatkaa pilareita samalla tyylillä, jos onnistuu niin mennään loppuun asti.

Hyvin toimii pylvään muottina myös 315mm ojarumpu. Pienet tasoitukset joutuu tekemään jotta saa kuvassa näkyvät raidat häivytettyä.



Viikonlopun viimeiset harkot kunnes tuli pimeää


Soppavahtimme on tarkkana ettei puurot pala pohjaan. Tai taitaa ennemmin miettiä vain sitä, kuinka nopeasti ehtisi muutaman suullisen napata ennekuin kokki kerkeää väliin.