perjantai 21. syyskuuta 2012

Maatöitä, mutta ei urakoitsijan kanssa

Kiireinen viikko takana. Seinävalujen valmistelu, itse valu, takatäytöt, etutäytöt, vesimittari yms yms. Melko lailla kellon ympäri päiviä takana mutta tällaista rakentajan elämä taitaa pitkälti välillä olla.

Keskiviikko ja torstai tehtiin talon takatäyttöjä hihna-autolla ja keskiviikkona tuli idea mieleen että mitäs jos vuokrattaisiin viikonlopuksi kone ja tilataan iso kasa mursketta pihaan etupihaa ja etutäyttöjä varten? Puhelin käteen ja soitto vuokraamo Glas:lle jossa olisi tyrkyllä Avant pikkutraktoreita. Semmonen löytyi vapaana, tosin ei sitä isoa mallia mutta isompi kuin lapio. Varaus ja seuraava soitto Satusepelille että 3-5 kasettikuormaa 0-32mm mursketta, riippuen miten mahtuu tontille. Sillä saa tehtyä kunnolla kantavaa pohjaa paikoitusalueelle/autokatokseen sekä ajoväylälle. Sovittiin että Avant tulee iltapäivällä ja sorat aamusta. Soraa alkoi tulemaan heti 7.00 kun olimme sopineet että vasta klo 8 jotta kerkeämme tontille. Ekat kuormat olivat jo kipattu kun saavuimme paikalle mutta onneksi sinne mahtui vielä lisää. Toiset kasat tiputtelimme pitkin etupuolta, kolmas kuorma saatiin vielä mahtumaan.

Glas:n auto saapui jo aamupäivästä joten pääsimme heti hommiin. Koneen nähtyäni meinasin purskahtaa itkuun, kyllä, juurikin epätoivosta.


 Vertasin mielessäni kolmea kasettikuormaa murskaa ja kahden lapion kokoista kauhaa ja totesin, että olemme vielä pulassa tuon murske määrän kanssa. Ei auta, kone on viikonlopun vuokralla ja yritettävä on. Tulos oli, alle 2 tuntia ja ensimmäinen kasa oli levitetty! Ei se kone nyt niin huono ollutkaan. Itse asiassa soitin vielä kerran Satusepelille ja tilasin yhden kasettikuorman lisää ettei vaan käy niin että kone seisoo tyhjän panttina koko viikonlopun. Osaltaan työn nopeuteen saattaa auttaa se, että olen aikoinaan ajanut ammatikseni erilaisia koneita, joten niveltraktorin hallinta oli tuttua. Mutta uskon että ihan ensikertalainenkin pääsee sinuiksi koneen kanssa melko nopeasti.
Ilta urakoitu ja jäljelle jäi vain kolme murskekasaa jotka levitetään huomisen aikana routalevyjen päälle.

autokatos ennen...
...ja jälkeen, Avant menossa yölevolle
Aamusta tulivat myös HSY:n miehet asentamaan vesimittarin. Nyt saamme vettä työmaalle mikä varmasti helpottaa monia askareita. Illalla piti vielä askarrella mittarille eristetty kotelo ettei vaan yöpakkanen pääse tekemään tuhoja. Toivotaan ettei niitä öitä tule vielä kuukauteen.

Sieltä se vesi sitten tulee, ja lasku tietenkin perässä