keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Tilannepäivitystä muuton jälkeen.

Moni sanoo että muuton jälkeen tulee taisteluväsymys. Kyllä, se pitää paikkansa myös meidän kohdalla.

Aikataulut meni melko tiukille muuton suhteen. Vuokrasopimuksemme päättyi marraskuussa, joten muutto oli tehtävä kuun loppuun mennessä, oli muuttolupa tai ei.

17.11. Passiivikivitalot piti taloesittelyn ja kävijöitä oli huikea määrä, siinä meni yksi arvokas raksapäivä kertoessa projektista kiinnostuneille. Kävimme myös itse tällaisissa esittelyissä ja niissä missä pääsi keskustelemaan rakentajan kanssa, oli meille tiedon kannalta arvokkaita, sekä ajatuksia herättäviä tapahtumia ja tämän takia kokemuksia oli mukava jakaa niistä kiinnostuneille. Tuosta päivästä oli noin kaksi viikkoa muuttoon, jota moni tuntui epäilevän, toisinaan myös me ;).

Mitä tuolloin oli vielä tekemättä mitkä vaikutti muuttolupaan? LVI tarkastus, sähköjen mittaus, IV säädöt, painekokeet, toimiva suihku, wc:t, ...

IV mittaukset ja säädöt saimme tehtyä ja pienistä vastoinkäymisistä huolimatta kaikki meni kuitenkin hyvin. Tiiveysmittaus oli yksi, mikä hiukan "jännitti". Mitä voi tehdä tässä vaiheessa jos katon raja vuotaa ja sisäpinnat ovat valmiit? Onneksi mitään tällaista ei ilmennyt. Kuvasin tiiveyskokeen aikana kaikki ikkunat, nurkat sekä läpiviennit Fluken lämpökameralla ja yllätyksekseni piti todeta ettei yksikään ikkunan ja smyygin liitos osoittanut vuodon merkkejä. Heikoin lenkki oli itse karmi tai karmin ja lasielementin liitos. Tällöinkin lämpötilaerot olivat muutaman asteen sisällä toisistaan. Ei siis mitään mikä vaikuttaisi normaalin elämään tai energiankulutukseen. Tiiveydeltään talo meni helposti passiiviluokitukseen huolimatta yhden viemärin teippauksien vuotamisesta, joka huomattiin vasta mittauksen lopussa "miellyttävästä" hajusta. Mitään ennätystä ei lähdetty tavoittelemaan mutta jos olisi mielenkiinto riittänyt, olisi tulos ollut vieläkin parempi. Tiiveysluvuksi saimme 0,44 ja passiiviluokitus on 0,6.

Avattavan ikkunan karmin molemmin puolin "vuotoa" mutta smyygeissä ei havaittavaa lämpötilaeroa tiiveysmittauksen aikana.


Kiinteä ikkuna ulkoa kuvattuna. Yläpuolella näkyvä lämpötilaero ei näy sisäpuolelta kuvattuna, vaikka talo oli alipaineistettu tiiveyskokeen aikana.Sähkömittaukset saimme tehtyä viimeisellä viikolla ja kaikki oli niinkuin pitikin, vaikka mittaaja edellisellä viikolla oli varma ettemme tule ikinä saamaan muuttolupaa, niin keskeneräinen talo tuolloin kuulemma vielä oli.

LVI tarkastus oli torstaina ja tuolloin oli kaikki tarvittava tehty niiltä osin, jotta leima tuli papereihin. Tarkastaja pyöritteli kyllä päätään kun näki että kylpyhuoneen lattia oli vielä saumaamatta, mutta lohdutin häntä sillä että muuttotarkastus oli seuraavana päivänä, jolloin sekin piti olla kunnossa.

Se ilta sitten menikin saumauksessa kylpyhuoneen sekä kodinhoitohuoneen osalta, taisin olla vasta klo 03.00 kotona. Työt jäi hiukan kesken, joten klo 6 ylös ja tukun kautta viimeiset tavarat kyytiin ja raksalle silikonia nurkkiin. Klo 9 olikin sitten muuttotarkastus. Hiukan sain kysyviä katseita kun kerroin että lattia on muutama tunti sitten saumattu, joten kävelkää varovasti :)

Lupa siis tuli vaikka melko keskeneräinen olikin. Lisää painetta tähän toi esikoisen laskettu aika, joka sekin oli 1.12. mutta onneksi hän odotutti meitä vielä hetken.