Siitä se lähtee |
Meidän luottobetonipumppukuski hoiti kuran levittämisen, sama kuski tuli työmaallemme useamman kerran seinävaluissa, ja joka kerta homma oli 10+ suoritus verrattuna muihin kuskeihin. |
Pikkuhiljaa lattia alkaa muodostumaan |
Ei olisi arvannut, kuinka paljon pieneen lattiavaluun menee kuraa, 11m3! ja meinasi loppua kesken |
Lähes valmis pinta... |
... ja iltapäivällä sama kohta liipattuna |
Lattialuukusta tiputus alas ja putkia asentamaan! |
Viemäriputkia alapohjassa, kiinnitetty pannoilla ja terästapeilla lattian läpi (kts.seuraava kuva) |
Putkien kiinnikkeet alakerran lattian yläpinnassa. Näillä kierretangoilla viemärit säädetään oikeaan kaatoon. |
Lumitöitä on saanut harjoitella taas tänäkin talvena. Jos ette ole huomanneet. ;-) Enpä ole muuten aikaisemmin miettinyt, että mihin niitä lumia saa ylipäätään työnnellä. Tällä hetkellä meidän naapuruston väki työntää (ja ajaa koneella) omia lumiaan meidän ja naapurirakentajan ojaan. Vähän tämä käytäntö ihmetyttää meitä ja naapuria, kun omatkin lumet pitäisi saada jonnekin mahtumaan. Selvittelin vähän, että meneekö tämä nyt ihan oikein. Seuraavaan uutiseen törmäsin:
Kotipihan lumet kuuluvat omalle tontille
Omakotitalon lumet kuuluvat omalle pihalle ja tieliittymän lumien kanssa tulee noudattaa maalaisjärkeä. Luomen luonti herättää toisinaan eriäviä näkemyksiä, varsinkin tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla.
Runsaslumisena talvena omakotitalotontin rajat tulevat lumitöissä helposti vastaan. Ohje on, että lumet tulisi varastoida omalle tontille ja mikäli tontti käy pieneksi, lunta voi toki viedä vaikka lumenvastaanottoalueelle. Kadun vastakkaisen puolen joutomaa ei ole oikea osoite.
- Kyllä omat lumet pidetään omalla puolella. Ei niitä naapurin maille, eikä muidenkaan maille pidä laittaa, opastaa Oulun kaupungin ylläpitopäällikkö Anssi Jurvansuu.
Katuliittymän kohdalla lumet on järkevin kolata liittymän viereen. Tietysti täytyy muistaa, että penkka ei saa estää näkymää tielle. Monesti pulmana voi olla myös, että naapurin tontti alkaa heti liittymän vierestä. Kuinka pitkälle lunta voi pukata naapuritontin ja tien väliin?
- Ei meillä mitään tarkkoja säännöksiä, eikä metrirajoja ole kirjattu. Se menee käytännön maalaisjärjen kautta.
Luomen luonti herättää toisinaan omakotitaloasujissa eriäviä näkemyksiä ja kaupungillekin tulee toisinaan aiheesta palautetta. Naapureiden keskinäisiä kiistoja ei kaupunki kuitenkaan lähde selvittämään.
- Jos pihalta lykätään lunta katualueelle, niin sellaisista huomautellaan. Jos se on naapureiden keskinäinen kiista, niin vaikeapa meidän on tuomariksi lähteä siinä, Jurvansuu toteaa.
- Se on tietenkin enemmän näissä riita-asioissa joku toinen viranomainen, kuin kadunpitäjä, joka asiaa lähtee ratkomaan.
Lähteet: YLE Oulu / Antti Pylväs