sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Work, work, work, work harder!

Päivä alkaa palkkatöissä klo 7 ja jatkuu raksalla klo 16-xx. Jotenkin siihen on jo tottunut, ettei paljoa muuta elämää olekaan, saati vapaapäiviä. Mutta välillä työ palkitsee, kun kokee jonkin työvaiheen valmistumisen. Näitä on ollut nyt useampia kohtuu lyhyen ajan sisään.

Paljon on tapahtunut sitten joulun: ikkuna-aukot on siistitty asennusvalmiiksi, tuulensuojalevyt on asennettu rungon ja katon väliin, räystäsverkot nidottu paikoilleen, ääniloukkuja tehdään parhaillaan ja ikkunoiden asennus on tulevana tiistaina.


Tässä kuvassa yläkerran aukot tehty ja tuulensuojalevyt asennettu

Tuulensuojalevyissä meni uskomaton määrä aikaa, kun teimme ne vasta kattourakan jälkeen aikataulujen takia. Normaalisti ne tehtäisiin ennen kattoristikoiden asennusta, tai heti niiden jälkeen, jolloin olisi ainakin tuhat kertaa helpompaa askarrella niitä. Nyt jouduimme tekemään ne ahtaassa tilassa, kun katto pään päällä "hiukan" hankaloitti operaatiota. Käytännössä jouduimme asentamaan ne sisäpuolelta siten, että jokainen omiin mittoihin sahattu harkon eriste ( käytimme harkkojen eristettä tässä operaatiossa ) asennettiin ulkopuolelta. Siis kappale käteen ja ojennus ulkokautta paikoilleen. Muutama ärrä siinä saattoi tulla... Pa*ka homma, mutta tulipa tehtyä :).

Tuulensuojalevyt sisältäpäin. Kuvassa myös höyrysulku joka on asennettu yläjuoksun alle, ja se liitetään katon höyrysulkuun, jolloin saadaan katon ja seinän liitos tiiviiksi.
Sitten oli vuorossa ikkuna-aukkojen viimeistely. Ikkuna-aukot viimeistellään siis sekä ulko- että sisäkautta.
Yläkerran aukot teimme ulkopuolelta rakennustelineiltä, mutta sisäpuolet piti vielä viimeistellä oikeisiin mittoihin ikkunoita varten. Sisäpuolen eriste leikattiin apukarmin kokoon ja samaa mittaa jatkettiin hiukan myös ulkoeristeeseen, jolloin ikkunalle jää pieni kynnys, jolloin kylmäsilta on mahdollisimman pieni. Ikkuna siis asennetaan osittain sekä apukarmin että ulkoeristeen päälle.

Ikkunan pesu? Ei vielä...


Sisäeristeen sahailua

Välillä pituus vaan loppuu kesken.

Nyt on myös alakerran aukot viimeistelty, mutta kuvia ei niistä vielä ole. Ikkunoiden asennus on tulevana tiistaina, jee!

Neljä kollia ( siis pakettia ) odottaa asennusta
Asennus tulee Skaalalta. Tämän päätimme, kun saimme tietää kuinka paljon ikkuna painaa. Meillä on neljä isoa ikkunaa yläkerrassa, joista jokainen painaa sen pari sataa kiloa. Lisäksi ikkunat olivat sen verran tyyriit, että parempi kun joku muu rikkoo ne asennettaessa. Ikkunoissa on Skaalan Frostfree pinnoite, jonka pitäisi estää ikkunoiden huurtuminen, tai jopa jäätyminen, mitä monessa uudessa talossa näkee erityisesti syksyisin.

Rakennusluvassa lukee, että katolle pitää tehdä ääniloukku. No sehän on myös sitten varsin mukavaa puuhaa! Tarkoittaa sitä, että tuulensuojalevyjen sisäpuolelle laitetaan ensin 50mm villa ja sitten 2x13mm kipsilevyt, kattoon samalla kaavalla, mutta katon suuntaisesti 1,2m pituudelta. Ja kiertäen ympäri koko seinälinjan. Tämän tarkoitus on vielä arvoitus. Sen pitäisi vaimentaa ääntä, joka kantautuu räystäistä, mutta kukaan ei ole vielä osannut selittää uskottavasti, miksei sitten koko hemmetin kattoa vuorata samalla periaatteella? Suurimmassa osassa kattoa on vain kate ja puhallusvilla eristämässä ääntä.
Siinä niitä piruja sitten on nätissä rivissä.Näihin kuviin, näihin tunnelmiin...