keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Enää ei sada sisään

Huh mikä urakka! Nyt on aluskate asennettu ja lumentulo kämppään, jos nyt ei ihan lopu, niin ainakin vähenee huomattavasti. Pitkä ja kiireinen päivä, niin kirvesmiehillä kuin meilläkin kun jouduimme purkamaan kattopellit tehtaan paketeista ja jakamaan ne pienempiin nippuihin, jotta ne voidaan nostaa katolle. Melkoista letkua tuollainen 10,8 metriä pitkä pelti. En ymmärrä millä tuon pituisen pellin saa katolle ohjeiden mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että maasta laitetaan juoksut katolle, joita pitkin pellit vedetään yksi kerrallaan ylös. No meidän tapauksessa tällainen olisi tarkoittanut sitä, että olisimme joutuneet laittamaan todella pitkät juoksut, jotta pellit olisi saatu samassa kulmassa katolle kuin kattokin on. Kattopellit nostimme siis nosturilla katolle.


Katteen toimitti Weckman joka käyttää Ruukin peltiä. Pelti on 0,6mm paksu, mikä on kuulemma juuri se parempi valinta. Ihme kyllä, Ruukin tarjous oli huomattavasti kalliimpi kuin Weckmanin tarjous. Meteheltä saimme myös halvan tarjouksen, mutta en ole siitä oikein kehuja kuullut, en tosin huonojakaan. Itse asiassa kirvesmiehemme mainitsi jälkeenpäin, että Metehen pellit on tosi huonoja käsitellä, ehkä ne olisivat olleet sitten sitä 0,5mm:n peltiä tai mitä lie.

Kirvesmiehistä pitää mainita sen verran että vielä on ammattiylpeyttä jäljellä näissä hommissa. Eivät tee oikomisia, saati huono jälkeä. Räystäslaudat on kulmissa jiiriin sahattuja, kun on muilla työmailla nähty sitä helpompaa ratkaisua eli räystäslaudat on kulmissa vain ammuttu päihin asti ja kulma jatkettu lautojen sivuista. Lisäksi ovat erittäin oma-aloitteisia, olivat toisena työpäivänä metsästäneet rakennesuunnittelijan numeron ja soittaneet hänelle tarkistaakseen ratkaisuja. Helppoa kun ammattilaiset keskustelevat keskenään asioista eivätkä pidä tällaista amatööriä välikätenä.


Pellit nipuissa katolla
 Eilinen ja edellinen päivä tehtiin terassin vasoja. Niputimme lankut yhteen ja lovesimme päät samanlaisiksi kuin kattoristikoidenkin päät ovat, jotta saamme vasat räystäiden osalta samaan tasoon kuin pääkatonkin. Eilen jouduimme sitten hiukan modifioimaan jo tehtyjä palkkeja, kun kirvesmies huomasi että loveukset eivät ole riittävän syviä. Voi sitten istuskella terassilla ja miettiä, että vasat on käsityönä tehtyjä, omin käsin. Siinä se päivä sitten helposti aina hurahtaa. Illan päätteeksi nostimme vasat paikoilleen ja voin sanoa että puu painaa!
Terassin vasat.

 Huomenna alkaa sitten ammattilaisten osalta peltien asennus. Meidän työ on nostaa rakennustelineet etupuolelle, jotta pääsemme leikkaamaan ikkuna-aukot oikean kokoisiksi.

Ainiin, ja lumisadetta on luvattu taas! Kiva juttu että on valkoinen joulu tulossa...