sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Parin vuoden asumisen jälkeen

Monen vuoden jälkeen palaamme blogin pariin ainakin tällä yhdellä tekstillä. Parissa vuodessa tapahtuu paljon asioita vanhenemisen lisäksi. Kahden ja puolen vuoden asumisen jälkeen osaa jo hiukan ynnäillä tällaisen talon kuluja ja muita huomioitavia asioita.

Lämmityshän meillä hoidetaan vesikiertoisella lattialämmityksellä varustettuna vesitakalla. Lisäksi varaajassa tietenkin on sähkövastus. Lattiamateriaalina meillä on laatat joka huoneessa. Sähkönkulutusta en tähän hätään muista mutta mielestäni sillä ei edes ole merkitystä, kaikki sähkö menee mitä ostetaan. Lattialaatat aiheuttaa sen että vaikka muuten lämmitystä ei tarvitse laittaa päälle syksyllä ja keväällä, pitää ns. mukavuuslämpö olla päällä joka taas lisää sähkönkulutusta. Lattiamateriaalilla on siis jopa suuri merkitys lämmityssähkönkäytölle.

Takasta sen verran että loistava keksintö siinä mielessä että varastoi lämmön varaajaan kivimassojen sijaan, jolloin asunto ei liikalämpene samalla tavalla kuin varaava takka. Oliko se investoinnin arvoinen putkitöineen ja kupariputkineen, vaikea sanoa. Ehkä kevyt takka joka ei varaa lämpöä voisi olla toinen hyvä vaihtoehto varsinkin jos on yhtä laiska polttamaan takkaa kuin me.

Varaajassamme on vielä yksi paikka vapaana jollekin lämmönlähteelle, esim kerääjille tai ilmavesilämpöpumpulle. Jotain helppoa ja halpaa kun siihen keksisi mikä lämmittäisi veden noin 40 asteeseen. Se riittäisi hyvin lattialämmitykselle ja takan polttaminen ei vielä aiheuttaisi varaajan ylilämpeämistä.

Sitten siihen liian monen rakentajan painajaiseen, riitaan maaurakoitsijan kanssa... 2012 vuodesta lähtien olemme vääntäneet kyseisen Louhintaliikkeen kanssa laskuista ja nyt saimme sen päätökseen, vaikkakin hinta silläkin oli mutta oikeuskäsittely vältettiin aivan viime metreillä ns. sovintoratkaisulla. Jos olisimme jaksaneet mahdollisesti vielä toiset neljä vuotta kestävien valituskierrosten ja uusien oikeuskäsittelyjen rumban, olisimme varmaan menneet oikeuteen. Mutta tilanne on nyt tämä ja tällä pääsemme toivottavasti tästä urakoitsijasta lopullisesti eroon. Ikäväkseni joutuu toteamaan että useat muut kanssarakentajat ovat tällä hetkellä tai olleet liemessä kyseisen yrityksen kanssa.