torstai 10. lokakuuta 2013

Tasoitteluviikoilta laatoitukseen

Viron pojat saivat vihdoin eilen viimeisen tasoittamansa seinän pohjamaalattua. Nyt on siis kaikki asuintilojen katot ja seinät tasoitettu, katot maalattu ja seinät pohjamaalattu. Isäni on aloittanut yläkerrassa pintamaalausta. Päädyimme maalaamaan yläkerran vessan lisäksi myös ikkunoiden smyygit Luja-maalilla, niin kestävät sitten ikkunoiden pesun yhteydessä kovempaakin hankausta.

Iloinen maalari ja valmista seinää
Suurin osa laatoista on saapunut tontille, joten raksatiimi on saanut kasvattaa habaa urakoidessaan 5 000 kg laattoja pihalta sisälle. Porraslaatoissa oli käynyt myyjällä pieni moka ja laatat tulivat väärän värisinä. Oikeat laatat saapuvat arviolta ensi viikon jälkeen.

Yläkerran ja alakerran laatat sekä vääränsävyinen porraslaatta
 Laatoitushommat alkoivat hieman yllättäen jo tänään yläkerran lattian osalta. Emme tosin pistä tätä olleenkaan pahaksemme. ;) Päädyimme 1/2 laattajakoon alunperin ajatellun 1/3 laattajaon sijaan, kun laatoittajan mielestä 1/2 jaolla tulee vähemmän hukkapaloja. Lisäksi laatoituskuvia netistä vertailtuani 1/2 laattajako näytti mielestäni rauhallisemmalta kuin 1/3 jako. Tasajaolla 30x60-laatta näytti omaan silmääni hieman kylpyhuonemaiselta, joten 1/2 jaolla mennään. Yläkerran laatoittaa siis ammattitimpuri, alakerran laatoituksen on Jani suunnitellut tekevänsä itse.

Ensimmäiset laatat yläkerran lattiassa
Laatoittajan työvälineitä, mm. linjaviivat lattiassa, laser ja vatupassit
Keittiön ja kodinhoitohuoneen kalusteet sekä keittiön kodinkoneet tulivat viime viikolla. Olisivat saaneet tulla myöhemmässä vaiheessa, mutta tätä ei voinut enää muuttaa. Saimme jo valmiiksi taistella sen kanssa, että kalusteet tulevat vasta sovittuna päivänä, kun niitä oltiin tuomassa jo kahta viikkoa aikaisemmin. Ei tästä episodista sen enempää. Kävimme Messukeskuksessa pidetyssä Expert expossa ostamassa pyykinpesukoneen ja kuivausrummun sekä astianpesukoneen. Nyt on kaikki kodinkoneet hankittuna. Enää keskuspölynimuri uupuu porukasta, mutta sen hankkimiseen asti pärjätään kyllä perässä raahattavalla versiolla. 

Porrasaskelmiin rakennettiin porrastyöstä vastanneen timpurin toimesta uudet valumuotit, joilla tehtiin lisävalu askelmitan kasvattamiseksi. Nyt niiden osalta on tehty kaikki voitava. Toivotaan, että portaat ovat nyt helpompikulkuiset. Aiemmin mainitusti portaat pinnoitetaan lopuksi laatalla. 

Lähikuva muoteista

Lisävalu ylhäältäpäin
Viime viikonloppuna Jani ja isäni puuhasivat välikatossa mm. villoittaen ja asentaen liesituulettimeen äänenvaimenninta, mikä estää lentoliikennemelun kantautumista sisätiloihin. Kiitos vinkistä kuuluu naapurillemme. Tällä viikolla pitäisi vielä tulla välikattoon puhallusvilla, mutta toistaiseksi ei ole kuulunut mitään tästä toimituksesta. Omatoimivilloittamisella pyrittiin siis varmistamaan, että villaa tulee varmasti joka paikkaan. 

Eteisen kattovalaisimet saapuivat viime viikolla Italiasta ja ne ovat kyllä aika hienot. Sain myös vihdoin vertailtua poreammeita ja kilpailutettua virolaiset ammefirmat. Päädyttiin tilaamaan Baltecon poreamme virolaiselta jälleenmyyjältä, jolta sain lopulta parhaan hinnan kevyen puristelun jälkeen. Samoja ammeita myy Suomessa Laattapiste ja tässä kohden täytyy sanoa, että lahden toiselle puolelle kannattaa suunnata katseensa, jos poreammetta mielii ja kukkarossa oleva setelinippu ei hankaloita kyykistymistä. Tismalleen sama amme hanalla, lämmittimellä ja muulla tilbehöörillä tuli rahdin kanssa yli 2 000 euroa halvemmaksi Virosta tilaten kuin mitä se Suomessa olisi ollut. Vaikka joulusaunaan ei tänä vuonna päästä, niin ainakin pääsemme lillumaan joulukylpyyn. :)

Ajatuksia on suunnattu tässä muutaman päivän ajan myös ensi kevääseen ja pihahommiin. Pääsin onnekseni Vantaan aikuisopiston suositulle pihasuunnittelukurssille Eija Keckmanin oppiin ja alunperin epätoivoiselta vaikuttanut pihaprojekti ei tunnu enää ihan niin epätoivoiselta. Tällä viikolla suunniteltiin pihalle toimintoja ja rakenteita ja ensi viikolla päästään jo valitsemaan kasveja.