maanantai 24. joulukuuta 2012

Katto päälle jouluksi!

Saimme kuin saimmekin katon päälle jouluksi! Viime viikon tiistaina timpuri-Harri työkavereineen pakkasi asuntovaununsa ja suuntasi kohti Imatraa. Joulukortinkin mokoma ehti lähettää ennen juhlapyhiä.

Jani on katon valmistumisen jälkeen keskittynyt hyödyntämään tontilla seisovia telineitä ja leikannut ikkuna-aukkoja ulkopuolelta. Sisältä aukot saa leikattua ilman telineitäkin. Ikkunat ja ovet saapuvat tontille viikolla 1 ja kohta sen jälkeen on asennuksen vuoro, joten ei tässäkään työvaiheessa ole liikaa aikaa tuhlattavaksi.  Etenkin kun tuulensuojalevyt pitäisi saada myös paikoilleen ennen ikkuna-asennustyötä ja sisätelineiden purkua.

Ikkuna-aukot mitoitetaan ja leikataan ohjauslautojen avulla

The katto!

Kellarin väki nostaa kahvikupit joululle!

lauantai 15. joulukuuta 2012

Kattotyöt jatkuu ja ikkuna-aukkojen sahailua

Kattotyöt ovat jatkuneet ja tänään aloitettiin peltien laitto. Meidän työ on ollut olla kattomiesten apuna, lähinnä lumitöissä sekä tavaran kantamisessa. Lisäksi tavoitteemme tälle viikolle on ollut tehdä ikkuna-aukkojen siistimiset, joihin tarvitaan telineet jotta pääsemme sahaamaan ne ulkoapäin. Käytännössä on tarkoittanut HAKI telineiden pystytystä ja purkua.

Talvirakentamisessa aikaa tuhraantuu uskomaton määrä kaikenmaailman lumitöihin. Kola on kädessä kaksi kertaa päivässä jos lunta tulee taivaalta. Sitten katon putsaus, ruoteiden välit ja aluskate puhtaaksi. Sen jälkeen vähän lumitöitä sisällä. Tähän voi mennä kolmekin tuntia päivässä kun senkin ajan voisi tehdä ihan oikeita töitä. Ja ne kengät ja sukat on aina märät puoleen päivään mennessä! 

Korkeaa on, about 6 metriä
Telineiltä työskennellessä tottuu huojuvaan alustaan ja korkeuteen hetken touhuilun jälkeen, mutta kun telineet purkaa ja kasaa seuraavaan paikkaan, alkaa sama totuttaminen uudestaan, vaikka korkeus onkin sama.

Kaksi ikkunaa siistitty
Näissä EPS harkoissa aukot viimeistellään ohjurilautoja hyväksikäyttäen, jolloin aukoista tulee suorat ja siistit.

Näin tehtynä aukkoihin tulee pieni kynnys jota vasten ikkuna painautuu ja liitoksesta tulee tiiviimpi ja kylmäsillattomampi, kuin perinteisestä tavasta asentaa ikkunat kivitaloon.

Ulko- ja sisäpuolinen ohjurilauta.
Vielä on jäljellä yksi iso ikkuna ja kaksi pienempää joihin tarvitaan telineitä. Loput saadaan ihan työpukeilta tehtyä.

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Enää ei sada sisään

Huh mikä urakka! Nyt on aluskate asennettu ja lumentulo kämppään, jos nyt ei ihan lopu, niin ainakin vähenee huomattavasti. Pitkä ja kiireinen päivä, niin kirvesmiehillä kuin meilläkin kun jouduimme purkamaan kattopellit tehtaan paketeista ja jakamaan ne pienempiin nippuihin, jotta ne voidaan nostaa katolle. Melkoista letkua tuollainen 10,8 metriä pitkä pelti. En ymmärrä millä tuon pituisen pellin saa katolle ohjeiden mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että maasta laitetaan juoksut katolle, joita pitkin pellit vedetään yksi kerrallaan ylös. No meidän tapauksessa tällainen olisi tarkoittanut sitä, että olisimme joutuneet laittamaan todella pitkät juoksut, jotta pellit olisi saatu samassa kulmassa katolle kuin kattokin on. Kattopellit nostimme siis nosturilla katolle.


Katteen toimitti Weckman joka käyttää Ruukin peltiä. Pelti on 0,6mm paksu, mikä on kuulemma juuri se parempi valinta. Ihme kyllä, Ruukin tarjous oli huomattavasti kalliimpi kuin Weckmanin tarjous. Meteheltä saimme myös halvan tarjouksen, mutta en ole siitä oikein kehuja kuullut, en tosin huonojakaan. Itse asiassa kirvesmiehemme mainitsi jälkeenpäin, että Metehen pellit on tosi huonoja käsitellä, ehkä ne olisivat olleet sitten sitä 0,5mm:n peltiä tai mitä lie.

Kirvesmiehistä pitää mainita sen verran että vielä on ammattiylpeyttä jäljellä näissä hommissa. Eivät tee oikomisia, saati huono jälkeä. Räystäslaudat on kulmissa jiiriin sahattuja, kun on muilla työmailla nähty sitä helpompaa ratkaisua eli räystäslaudat on kulmissa vain ammuttu päihin asti ja kulma jatkettu lautojen sivuista. Lisäksi ovat erittäin oma-aloitteisia, olivat toisena työpäivänä metsästäneet rakennesuunnittelijan numeron ja soittaneet hänelle tarkistaakseen ratkaisuja. Helppoa kun ammattilaiset keskustelevat keskenään asioista eivätkä pidä tällaista amatööriä välikätenä.


Pellit nipuissa katolla
 Eilinen ja edellinen päivä tehtiin terassin vasoja. Niputimme lankut yhteen ja lovesimme päät samanlaisiksi kuin kattoristikoidenkin päät ovat, jotta saamme vasat räystäiden osalta samaan tasoon kuin pääkatonkin. Eilen jouduimme sitten hiukan modifioimaan jo tehtyjä palkkeja, kun kirvesmies huomasi että loveukset eivät ole riittävän syviä. Voi sitten istuskella terassilla ja miettiä, että vasat on käsityönä tehtyjä, omin käsin. Siinä se päivä sitten helposti aina hurahtaa. Illan päätteeksi nostimme vasat paikoilleen ja voin sanoa että puu painaa!
Terassin vasat.

 Huomenna alkaa sitten ammattilaisten osalta peltien asennus. Meidän työ on nostaa rakennustelineet etupuolelle, jotta pääsemme leikkaamaan ikkuna-aukot oikean kokoisiksi.

Ainiin, ja lumisadetta on luvattu taas! Kiva juttu että on valkoinen joulu tulossa...

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Ans kattoo ny! eli kattohommat jatkuvat

Kattoristikot asennettiin vajaa viikko sitten ja toisen päädyn tolpparunkokin saatiin tehtyä ennen itsenäisyyspäivää. Kirvesmiesporukka lähti lomille torstaiaamuna ja palasi tänään sunnuntaina taas työn ääreen.

Kattoristikot asennettuna ja raksa-ovi autotalliin odottaa saranoita
Lunta on satanut lähes joka päivä ja se on taas tietänyt lumitöitä ulkona ja sisällä
Telineet pystytettiin talon päätyyn, jotta terassin päälle nostetut teräspalkit saatiin hitsattua
Telineet talon takana olivat ainot, joita timpurit tarvitsivat kattohommissa sisäpuolen puutelineiden lisäksi
Kirvesmiesten aikataulun mukaan kattotyö tulee valmiiksi perjantaina. Kattopeltien toimituspäivä on tiistaina, joten aika ahkerasti saavat timpurit urakoida, jotta pysyvät aikataulussaan. Nyt näyttää siltä, että meillä on katto päällä viimeistään jouluun mennessä. Jani alkaa huomenna rakentamaan kattoon tuulensuojia ja toimii kirvesmiesten apuna. Lumisadetta on taas povattu, joten vielä joutuu talkoilemaan lunta ulos tuvasta ensi viikollakin.



keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Kattotöitä!

Nyt alkoi taas tapahtumaan, kattoristikot nostettiin paikoilleen ja pääsimme siis harjakorkeuteen! Harjakaisia pitäisi kirvesmiesten mukaan viettää, mutta totesin vain että kyllä aluskate pitää olla paikoillaan ennen harjakaisia ettei lunta sada glögiin :).

Ensimmäinen ristikko menossa paikoilleen


HIAB autolla ristikot nousivat kivuttomasti, samalla nostettiin myös terassin RHS palkit.
Kaikki meni muuten hyvin, mutta illalla selvisi että terassin poikittaiset RHS palkit ovat 190mm liian alhaalla! Tarkoittaa siis sitä että kattoa ei voida tehdä siltä osin, ennen korjaustoimenpidettä. Paras olisi tietenkin korottaa betonipilareita tuon verran mutta helpommin sanottu kuin tehty. Onneksi rakennesuunnittelijamme otti ongelman työn alle, jotta kattourakka ei ala ns. lorottamaan. Illalla laitoimme vielä viimeiset yläjuoksut kiinni tolpparunkoa varten.

On muuten kiva käydä välillä naapurirakentajan työmaalla, jossa lämppärit lämmittää ja on muutenkin mukavat työolot... Ehkä mekin saamme kohta suunnitella lämppäreiden hankkimista, mittari näyttää tällä hetkellä -17C hrrrrr.... 

maanantai 3. joulukuuta 2012

Lunta tupaan!

Niin se myrsky sitten tuli, kuten luvattiin. Saimme suurimman osan yläjuoksuista laitettua kiinni kattoristikoita varten ennen lumimyrskyn tuloa. Muuten loppuviikko meni muissa kuin rakennustöissä, joten tänään pitänee laittaa loput juoksut paikoilleen. Kattomiehet saapuivat sunnuntai illalla tontille ja tänään on heillä ohjelmassa rakennustelineiden pystytystä. Huomenna alkaa kattoristikoiden asennus. Omituinen olo nyt kun tontilla häärää ulkopuolisia tekijöitä.

Eilen kävimme luomassa lunta tontilta, sekä talosta. Joskus sitten on kiva muistella kuinka kolasimme keittiössä lunta ja lapioimme sen makuuhuoneiden ikkunoista pihalle. Lunta oli tullut tupaan 30 senttiä, pinta-ala yläkerrassa 100m2, joten kuutioita tuli jonkin verran lapioitavaksi.


Onneksi tuli tontti siivottua aiemmin viikolla, nyt olisi kiva etsiä lumen alta tavaroita


Yläkerta kolattu - keskellä olohuonetta puutavarakasa pressun alla sekä lattiaraudoitukset